onsdag den 3. august 2016

En illustration over rehabilitering og tværfagligt samarbejde

Da jeg var i virksomhedspraktik ved Tornbjerggård udformede jeg en simpel case-illustration over, hvordan rehabilitering og tværfagligt samarbejde optimalt kan fungere. Jeg tænker især, at illustrationen kan anvendes til medarbejdere i praksis, som ikke er vant til at arbejde med rehabilitering eller ikke vant til at arbejde i tværfaglige teams, og til studerende på det tværfaglige modul.

For en borger kan en eller flere funktionsnedsættelser fylde hele hverdagen og begrænse et indholdsrigt og meningsfuldt liv. Målet med rehabilitering er at støtte borgeren i igen at kunne opnå et selvstændigt og meningsfuldt liv. Hvis målet skal lykkes, er en tværfaglig indsats er nødvendig, da tværfagligheden muliggøre et udgangspunkt i hele borgerens livssituation.

Tværfagligheden i rehabiliteringen kan illustreres ved en kort gennemgang af en case (følg med på min tegning). Kasper har over en længere periode haft et stofmisbrug, og efterhånden fylder misbruget hele hans situation. Rehabiliteringens langsigtede mål er at genopbygge Kaspers liv og følelse af at være noget værd. I rehabiliteringen er det borgerens mål, ønsker og drive som er helt centralt. Derfor skal personalet sammen med Kasper finde frem til, hvor hans drive er og hvad der skal til før, at Kasper kan få et meningsfuldt liv. Kasper fortæller, at han drømmer om at stoppe sit misbrug og genoptage sin tidligere interesse for havearbejde og komme ud og cykle. Disse meningsfulde aktiviteter kan være med til at øge Kaspers selvtillid, følelse af ansvar ved at udrette og dug til noget, en følelse af identitet og motivation i hverdagen. 

De første fællesfaglige og langsigtede mål i rehabiliteringen kommer derfor til at omhandle; at Kasper trapper ud af sit misbrug samt at få igangsat og fastholdt haveaktiviteter og cykelture på et realistisk niveau. Før at disse langsigtet mål kan opnås, er det vigtigt at bryde dem op i en faglig arbejdsdeling, hvor hver faggruppe gør brug af egen ekspertise. Der kan eksempelvis være følgende arbejdsdeling:
  • Relationsarbejde og støttende samtaler (pædagog)
  • Nedtrapning af misbrug og håndtering af abstinenser (sygeplejerske og læge)
  • Genoptræning af kroppen og genvinde fysisk overskud (fysioterapeut)
  • Strukturering af og støtte til deltagelse i hverdagsaktiviteter - inklusivt havearbejde og cykelture (ergoterapeut)
  • Støtte til egenomsorg, så de basale behov i hverdagen ikke hober sig op, så Kasper ikke har overskud til de meningsfulde aktiviteter. F.eks. støtte til rengøring (Social og sundhedsassistenter) og økonomisk rådgivning og sagsbehandling (socialrådgiver)
Fagopdeling er grov i ovenstående, da der selvfølgelig er overlap. Derfor er dette blot et eksempel på, hvordan de tværfaglige opgaver kan koordineres. Hver enkelt faggruppe skal desuden udarbejde mere specifikke, tidsbestemte, målbare og realistiske mål i samarbejde med Kasper. En ergoterapeutisk målsætning kunne være; Kasper skal selvstændigt slå græsset i sin have to gang om ugen samt plante to krukker med krydderurter i løbet af 6 uger. 

Rehabilitering og tværfagligt samarbejde er ikke kun relevante for borgere med misbrug. Dette kunne også være en borger med en psykiatrisk lidelse, erhvervet hjerneskade, kroniske lidelser eller andre lidelse, som ofte er kendetegnet ved at være komplekse og sammensatte.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar