søndag den 7. juni 2015

Del 2: Erkendelsen af sundhed har betydning for valg af interventionsstrategier

Dette indlæg er en fortsættelse af mit tidligere indlæg med samme overskrift. Først redegøres for, hvordan sundhed kan erkendes som et komplekst produkt afhængig af distale og proximale determinanter. Derefter beskrives, hvordan denne erkendelse af sundhed ligger naturligt op til sundhedsinterventioner udformet ved hjælp af flerstrengende interventionsprogrammer. Afslutningsvis har jeg beskrevet et fiktivt eksempel, som illustrer, hvordan en kommune rent praktisk kan arbejde med et specifikt sundhedsproblem ud fra teorien om flerstrengende interventionsprogrammer.

Nedenstående figur illustrer, hvordan sundhed er et kompleks og sammensat fænomen, som påvirkes af distale og proksimale determinanter.

De distale niveauer befinder sig yderst i figuren, som bestående af generelle socioøkonomiske, kulturelle og miljømæssige determinanter, hvorimod livsstilsfaktorer er et eksempel på proksimale determinanter. Det vil sige, at der findes determinanter både på mikro (det inderste i figuren f.eks. livsstilsfaktorer), meso (det mellemste f.eks. lokale netværk) og makroniveau (det yderste, som omhandler de politiske og strukturelle rammer).

De distale og proksimale determinanter er vanskelige at adskille, da de er en del af en kompleks årsagskæde med en interaktion mellem årsager, som er knyttet til individet og dets levekår samt de sociale strukturer i samfundet, der producerer betingelserne for individet og dets levekår. Ligeledes kan de proksimale determinanter være indlejret i mere distale determinanter, som eksempelvis individets adfærd, som skal ses i relation til politik, sociale normer, befolkningens meninger og mediers indflydelse. Forståelsen af de proksimale og distale determinanters sammenspil får en betydning for forståelsen af, hvordan der kan udformes effektive sundhedsindsatser – især overfor mere udsatte grupper af borgere, som kan være ramt af determinanter på alle niveauer. Dette betyder, at udsatte borgere har større sygdomsrisici. For disse borgere nytter det ikke, at interventionerne alene er rettet mod de proximale determinanter ved eksempelvis at tilbyde livsstilskursus. Derimod kan interventioner som kombiner mikro-, meso- og makroniveauet anses som nødvendige, således at der i arbejdet med at forbedre sundheden inddrages og arbejdes med både distale og proksimale determinanter. 

Ud fra ovenstående forståelsesramme udgør teorien om flerstrengede interventionsprogrammer et relevant sundhedsprogram i forsøget på at nå udsatte borgere og forbedre deres sundhed. Et flerstrenget interventionsprogram kan beskrives som et sundhedsprogram, som består af to eller flere interventioner, der samtidig involverer to eller flere systemniveauer. Det karakteristiske er således kravet om, at der arbejdes på flere systemniveauer (individ, nærmiljø og politisk) og samtidig med inddragelse af flere sektorer (sundhed, uddannelse og erhverv). De flerstrengede interventioner kan dermed involvere flere forskellige aktører (ikke-statslige organisationer, faglige foreninger, støttegrupper, medier) og forgå i forskellige settings (hjem, skole, arbejdsplads mv.). 

Flerstrengede interventionsprogrammer anerkender et socioøkologisk perspektiv på sundhed, hvor sundhed skabes i samspillet mellem borgerne og de omgivelser og det nærmiljø, som de lever i. Derfor ligger programmet også på til et samarbejde mellem sektorerne på de forskellige systemniveauer for at nå både de proximale og de distale determinanter. Flerstrengede interventionsprogrammer er anvendelig i et geografisk afgrænsede område, da det giver mulighed for at danne overblik over de lokale aktører samt borgerne, som lever i dette område. Desuden indebærer flerstrengende interventionsprogrammer en iterativ tilgang med systematisk planlægning og justering af interventioner, som kan skabe effekter samt synergieffekter overfor mindre ressourcestærke borgere. 

I stedet for en teoretisk beskrivelse af, hvad flerstrengende interventionsprogrammer yderligere indebærer, har jeg udformet et fiktivt eksempel på et sundhedsprogram inspireret af flerstrengende interventionsprogrammer. Dette udfoldes i følgende afsnit. 

Det ses i en dansk kommunes sundhedsprofil, at borgere fra en lavere social position har et lavere fysisk aktivitets niveau. Ligeledes ses, at disse mere udsatte borgere ofte bor i det samme område i kommunen. Derfor kan kommunen fokusere netop på dette område og rette interventionerne specifikt mod området og dermed også målgruppen af udsatte borgere. Hvis borgerne skal have mulighed for at blive mere fysisk aktiv, må deres problemstillinger, ressourcer og behov først analyseres. Efter at have talt med flere af borgerne tyder det på, at økonomisk afsavn samt manglende tid og overskud har betydning, for at de ikke føler, at de har mulighed for at dyrke motion. Borgerne efterspørger gratis motionshold og større tilgængelighed. Kommunen kan nu begynde en målrettet planlægning og intervention, som skal skabe muligheder for fysisk aktivitet. 

På strukturelt niveau (makroniveau) kan kommunen gøre det gratis for målgruppen at deltage i motionshold, gå i svømmehal og træne. Desuden kan kommunen begynde at fokusere på de fysiske omgivelser, som borgerne er omgivet af, så de grønne omgivelser og nemt tilgængelig, attraktive stier kan opfordre til bevægelse. Efter at have evalueret virkningen af disse tiltag, viser det sig, at flere af borgerne benytter tilbuddet om gratis træning samt går flere ture i de mere attraktive fysiske rammer. Der er dog stadig mange i målgruppen af de udsatte borger, som ikke deltager. Kommunen undersøger igen behovet hos borgerne, som ikke deltagere, og det viser sig, at flere ikke kender til tilbuddene, hvorfor rekrutteringsmetoderne skal styrkes. Yderligere er der også borgere, som ikke føler at deres behov bliver mødt, da de udtrykker, at de ikke ønsker at gå i et normalt fitnesscenter.
Kommunen tager herefter kontakt til lokale foreninger og forsøger at skabe et samarbejde (mesoniveau). Her undersøges muligheden for at danne nogle nye klubber og nye hold, hvor borgerne kan mødes i en mere homogen gruppe og dyrke motion på deres præmisser. Igen er det vigtigt, at det er gratis og at der er fokus på rekruttering. Det er også vigtigt, at der er fokus på borgerinddragelse for at nå borgernes interesse. Desuden er der ofte flere ildsjæle i nærmiljøet, som kan igangsætte sådanne aktiviteter og blot skal have en vis støtte til at igangsætte og forankre klubberne og aktiviteterne. 

Herefter undersøger kommunen det igen, hvem det er, som deltager, og om der er nogle i målgruppen, som ikke deltager. Den sidste gruppe kan være svære at nå. Her begynder kommunen at bruge mere opsøgende rekrutteringsmetoder samt igen at undersøge denne gruppes behov. Det viser sig at flere i gruppen har andre problemer end blot fysisk inaktivitet. Nogle af dem har brug for en-til-en kontakt med fokus en anerkendende tilgang samt motiverende samtaler, hvilket kan gøre dem parate til at deltage i motionshold sammen med andre eller at begynde at gå flere ture (mikroniveauet).  Disse samtaler bør struktureres som målrettet forløb over en længere periode, hvor det er muligt at justere intensivitet og dosering af interventionen efter målgruppens behov. Andre borgere i målgruppen har mere massive udfordringer, som kræver, at disse tages hånd om, inden der bliver et potentiale for en sundere livsstil. 

Som det er illustreret i ovenstående, er der særligt to elementer, som er vigtige i arbejdet med flerstrengende interventionsprogrammer. Det ene er den iterative tilgang, hvor der løbende evalueres og interventionerne samt metoderne justeres for at nå målgruppen. Der andet er borgerinddragelse, som både sikre at målgruppens behov bliver mødt, men også kan lede til forankring af aktiviteterne i nærmiljøet. 

Referencer:
Bak CK, Dreier JW, Andersen PT. Systematisk sundhedsfremme i udsatte lokalområder - brobygning
mellem forskning og praksis. 2011.
Bak CK, Andersen PT. Anvendelse af flerstrengede interventionsprogrammer i sundhedsfremme projekter.
Ugeskrift for Læger 2013.
Edwards N, Mill J, Kothari AR. Multiple intervention research programs in community health. The
Canadian journal of nursing research 2004.
Link B.G., Phelan J. Social Conditions As Fundamental Causes of Disease. Journal of Health and Social